7th CLINICAL RESEARCH CONFERENCE

Πηγή εσόδων και πύλη πρόσβασης των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, οι κλινικές έρευνες μπορούν επίσης να αποτελέσουν παράγοντα «κλειδί» τόσο στην αξιολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων όσο και στην απομείωση του clawback, όπως προέκυψε στο πλαίσιο του 7th Clinical Research Conference.

Tο 7th Clinical Research Conference πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2018 στο Athenaeum InterContinental από την Ethos Events σε συνεργασία με το περιοδικό Pharma & Health Business, το portal virus.com.gr και το portal banks.com.gr. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Φ.Ι.), και του Hellenic Association of CRO’s (HACRO).

Σας ευχαριστούμε !

 

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Ουζούνης
Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

SOCIAL

24.400+ impressions

11.300+ impressions

11.700+ impressions

750+ account views

photo_crc

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_crc

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Καλωσόρισμα:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, Γενικός Διευθυντής, Ethos Media S.A.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)

O κ. Γεώργιος Πατούλης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι η χώρα θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στον τομέα της κλινικής έρευνας. Η Ελλάδα καθυστερεί και υποβαθμίζεται σε επιστημονικό επίπεδο, με την «εκφυλιστική» γραφειοκρατία να οδηγεί στην συνεχή μείωση των κλινικών ερευνών, όπως ανέφερε. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι, εφόσον εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής, θα χρηματοδοτήσει την δημιουργία κέντρων κλινικών ερευνών, ενώ αναφορά έκανε και στις δυνατότητες προώθησης του ιατρικού τουρισμού, μέσω του συγκεκριμένου τομέα.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος, PhRMA Innovation Forum, Διευθύνων Σύμβουλος, Janssen Ελλάδος, Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, Πρόεδρος, AMCHAM Pharma Committee

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Μάκης Παπαταξιάρχης, Πρόεδρος PhRMA Innovation Forum, Διευθύνων Σύμβουλος Janssen Ελλάδος, Πρόεδρος AMCHAM Pharma Committee, ανέφερε στον χαιρετισμό του: «Για την καινοτόμο φαρμακευτική βιομηχανία, στην Ελλάδα του σήμερα, αποτελεί βασική προτεραιότητα και στόχευση η ύπαρξη ενός ενισχυμένου και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου κλινικής έρευνας». Ο ίδιος επεσήμανε ότι χρειάζεται η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πλαισίου, δημιουργία ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου, όπως και δημιουργία φορέα που θα συγκεντρώνει τις αρμοδιότητες για την διενέργεια κλινικών μελετών.

Θεσμικός Χαιρετισμός
Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος, Ελληνικός Σύλλογος των CROs (HACRO) & Chief Executive Officer, CORONIS Research SA.

Από την πλευρά της, η κ. Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος, HACRO (Hellenic Association of CROs) & Chief Executive Officer, CORONIS Research S.A, αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας ως βασική προϋπόθεση για να αλλάξει το κλίμα στον κλάδο των κλινικών μελετών, αναλύοντας παράλληλα μια σειρά προτάσεων και κινήτρων που θα συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως ειδικότερα ανέφερε: «Το πραγματικό ύψος της δαπάνης για κλινικές μελέτες στη χώρα μας κυμαίνεται σήμερα από 40 – 55 εκατομμύρια, ανάλογα με την πηγή. Για την ανάπτυξη του κλάδου απαιτούνται και κίνητρα για όλους τους εμπλεκόμενους στις κλινικές μελέτες φορείς: κίνητρα φορολογικά για τη φαρμακοβιομηχανία, με ενδεχόμενο συμψηφισμό της δαπάνης για κλινική έρευνα και της υποχρέωσης καταβολής clawback, κίνητρα για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, κίνητρα για τη δημιουργία άμιλλας μεταξύ των διαφόρων κλινικών αλλά και οικονομικά κίνητρα και «αναγνώριση» για τους ερευνητές».

Ομιλία – Παρουσίαση:
Σπύρος Αλεξανδράτος, Επικεφαλής Συμβουλευτικής Διεύθυνσης, IQVIA Ελλάδας
Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, AbbVie Pharmaceuticals SA
«Ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα»

Στο ερώτημα «Πώς θα αυξήσουμε τις επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα;», επιχείρησε να απαντήσει ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, από το βήμα του 7th Clinical Research Conference. Όπως ανέφερε: «Η σύνδεση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη με ελάφρυνση των υποχρεωτικών επιστροφών προς το κράτος (clawback), όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Πορτογαλίας, μπορεί να μειώσει – έως και να εξαφανίσει σε βάθος χρόνου – το Νο1 πρόβλημα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και βελτίωση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρουν τα νοσοκομεία μας στους πολίτες».

Ομιλία – Παρουσίαση:
Δρ. Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Αιματολογίας, Θεραπευτική Κλινική, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
«Προκλήσεις στην ανάπτυξη κλινικών μελετών»

Ο κ. Ευάγγελος Τέρπος, Καθηγητής Αιματολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι «στην Ελλάδα, από τον Ιούνιο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2011, η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΕΔ) μελέτησε και χορήγησε γνωματεύσεις σε 283 αρχικές κλινικές μελέτες και σε 961 τροποποιήσεις κλινικών μελετών. Το αποτέλεσμα για τα κρατικά έσοδα ήταν περίπου 84 εκ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να τετραπλασιαστεί με πάταξη των καθυστερήσεων και της γραφειοκρατίας». Ωστόσο παρατηρείται, όπως τόνισε, μείωση στον αριθμό των εγκρίσεων νέων μελετών, δεδομένου ότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις αποφάσεις των Επιστημονικών Συμβουλίων και των Διοικητικών Συμβουλίων των Νοσοκομείων καθώς και στις εγκρίσεις από τους ΕΛΚΕ των πανεπιστημίων και των ΕΛΚΕΑ των ΥΠΕ. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και από τις εταιρείες επίβλεψης των κλινικών μελετών όσον αφορά τις μεταφράσεις πρωτοκόλλων, τροποποιήσεων, ασφαλιστήρια συμβόλαια ασθενών, κλπ. Σημαντικό πρόβλημα ανέφερε επίσης, ότι αποτελεί η έλλειψη υποδομών στα νοσοκομεία, ενώ απαιτείται έντονη συνεργασία μεταξύ των φορέων Υγείας, κρατικών και ιδιωτικών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης του αριθμού κλινικών μελετών στη χώρα μας.

Στρογγυλό Τραπέζι I: «Πώς μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερες κλινικές μελέτες;»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρύτανης ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Βουλευτής Λάρισας, Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ
Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, AbbVie Pharmaceuticals SA
Ευαγγελία Κοράκη, Πρόεδρος, Ελληνικός Σύλλογος των CROs (HACRO) & Chief Executive Officer, CORONIS Research SA.
Σπύρος Αλεξανδράτος, Επικεφαλής Συμβουλευτικής Διεύθυνσης, IQVIA Ελλάδας

Ομιλία – Παρουσίαση:
Σωκράτης Κουλούρης, Ιατρικός Διευθυντής, Roche Hellas
«Πώς επηρεάζουν οι νέες τεχνολογίες και η συμμετοχή των ασθενών την κλινική έρευνα;»

Στην ομιλία του, ο κ. Σωκράτης Κουλούρης, Ιατρικός Διευθυντής της Roche Hellas, ανέφερε στην ομιλία του ότι η Roche Hellas υποστηρίζει διαχρονικά την κλινική έρευνα στην Ελλάδα, καθώς από το 2015 έως το  2017 περισσότεροι από 1.000 ασθενείς συμμετείχαν σε κλινικές μελέτες και προγράμματα πρώιμης πρόσβασης, σε 9 θεραπευτικές κατηγορίες με ετήσια επένδυση που ξεπερνάει τα 3 εκατ. ευρώ. «Οι κλινικές μελέτες και τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης  αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες για τη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών,  αλλά είναι αναγκαίο οι καινοτόμες θεραπείες να είναι άμεσα διαθέσιμες σε όλους τους ασθενείς που μπορούν να επωφεληθούν», ανέφερε.

Στρογγυλό Τραπέζι II: «Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και Big Data στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση κλινικών μελετών»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Μαρία Γαβριατοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεραπευτικής και Μεθοδολογίας Κλινικής Έρευνας, Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυριάκος Α. Κάσσης, Director – Clinical Data Management, Agilis SA
Δήμητρα Τσαπόγα, MSc, Scientific Lead & Head, Clinical Operations, Creative Pharma Services

Ομιλία – Παρουσίαση
Ελευθέριος Θηραίος MD, Msc in Public Health, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών
«Ο ρόλος των Μητρώων Ασθενών στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας»

Ο κ. Ελευθέριος Θηραίος MD, MSc in Public Health, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Κέντρου Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, στην ομιλία του με τίτλο «Ο ρόλος των Μητρώων Ασθενών στην Αξιολογηση Τεχνολογιών Υγείας», αναφέρθηκε στον τρόπο διαχείρισης και αξιοποίησης των προσωπικών δεδομένων των ασθενών. Όπως επεσήμανε, σήμερα FDA και EMA βρίσκονται σε διαδικασία αξιοποίησης των λεγόμενων real world data. Ωστόσο, ο κ. Θηραίος σημείωσε ότι «κύρια πηγή αξιοποίησης δεδομένων είναι η Ανάπτυξη Μητρώου Ασθενών». Ο ίδιος ανέφερε ότι ήδη συγκροτείται Συντονιστική Ομάδα Εποπτείας των Μητρώων Ασθενών, με έργο την καταγραφή των υφιστάμενων μητρώων, την διαμόρφωση του πλαισίου ανάπτυξής τους και την διαμόρφωση σχεδίου διακυβέρνησης για κάθε Μητρώο. Το έργο θα αφορά την κατάρτιση μητρώων, για έναν αρχικό αριθμό 49 νοσημάτων.

Στρογγυλό Τραπέζι IIΙ: «Η σημασία των κλινικών μελετών στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας»

Συντονιστής: Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Ομιλητές:

Δημήτρης Κούβελας MD, BPharm, PhD, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, ΑΠΘ, Πρόεδρος, Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμακευτικών Προϊόντων Ανθρώπινης Χρήσης
Ελευθέριος Θηραίος MD, Msc in Public Health, Γενικός Ιατρός, Διευθυντής ΕΣΥ, Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών
Σωκράτης Κουλούρης, Ιατρικός Διευθυντής, Roche Hellas
Βασίλης Γιαννακόπουλος, BSc(Hons)Pharm MBA, Medical Affairs Head, Creative Pharma Services

photo_crc

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_crc

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης

Η διοργάνωση των βραβείων δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη των:

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Υπεύθυνος Προγράμματος:
Αιμίλιος Νεγκής, Δημοσιογράφος

Υπεύθυνη Ομιλητών:
Μαριάνα Βαζαίου, Events Executive, Ethos Media | Τ: 210 998 4932 | vazaiou.m@ethosmedia.eu

Υπεύθυνος Συντονισμού & Logistics:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu

Υπεύθυνη Social Media:
Χριστίνα Τσούχλαρη, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ethos Media | Τ: 210 998 4917 | tsouchlari.c@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Χορηγιών:
Κωνσταντίνος Ουζούνης, General Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4864 | ouzounis.k@ethosmedia.eu
Χρήστος Χαραλαμπάκης, Key Account Manager, Τ:210 998 4915 | charalampakis.c@ethosmedia.eu

Υπεύθυνοι Συμμετοχών & Εγγραφών:
Κωνσταντίνος Σαλβαρλής, Conferences Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4909 | salvarlis.k@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ: 210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Οργανωτική Ομάδα:
Άρης Λαυδής, Υπεύθυνος Γραμματειακής Υποστήριξης, T: 210 998 4866 | lavdis.a@ethosmedia.eu
Νίκος Αθανασίου, Database Marketing Manager, Ethos Media | Τ:210 998 4912 | athanasiou.n@ethosmedia.eu

Δημοσιοραφική Ομάδα:
Βασιλική Αγγουρίδη, Senior Health Editor, Virus.com.gr – Pharma&Health Business, Ethos Media T: 210 998 4916 |  agouridi.v@ethosmedia.eu
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου, Health Editor, Virus.com.gr – Pharma&Health Business, Ethos Media T: 210 998 4916 |  aliferopoulou.i@ethosmedia.eu

photo_crc

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

presentation_crc

Δείτε τις παρουσιάσεις της εκδήλωσης